Γιατί το TAI-Rubber μπήκε για τα καλά στις ψαρευτικές μας αποδράσεις? Γιατί κουμπώνει στην ιδιοσυγκρασία του Ελληνα ψαρά είναι η απάντηση. Με ελαφρύ εξοπλισμό δοκιμάζουμε την τύχη μας . Τα ψάρια είναι εκεί και εμείς τα προσεγγίζουμε με ένα διαφορετικό “οπλοστάσιο” από άλλες τεχνικές. Θα έχετε διαβάσει και δεί πολλά. Δεν θα προσπαθήσω να διορθώσω ούτε να μιμηθώ συναδέλφους. Άλλωστε στην βάρκα μας είμαστε κυρίαρχοι και οι δοκιμές είναι σαν τα στίγματα που αναζητάμε χωρίς την “πληροφορία”. Μας δίνουν ζωή..

Μεταφέρω λίγα Tips για να γίνετε καλύτεροι εφόσον το θελήσετε γιατί πιστεύουμε ότι το ψάρεμα είναι ανεξάντλητο και εάν ενώσεις τις πληροφορίες και είσαι έξυπνος ο μίτος έχει λυθεί.


1. Εάν το βάθος σας είναι μέχρι 50 μέτρα η τρέσα δεν θα αποσπαστεί πάνω απο 1,5-2 μέτρα απο την κεφαλή και αφού οι συνθήκες ρεύματα κ.λ.π είναι ευνοϊκές . Μην ξεχνάτε ότι σε αυτή την τεχνική μπορούμε να ψαρεύουμε και “υπό γωνία” κάτι που βοηθάει να έχουμε τον έλεγχο των ρευμάτων. Επίσης στα πιο βαθειά πιθανά να μην θέλουμε μεγάλες αποστάσεις της τρέσας απο την κεφαλή γιατί δεν αντιλαμβανόμαστε τις “επιθέσεις” Εσείς απλά “κρατάτε” το νήμα. Είναι σημείο αντίληψης τι συμβαίνει στα βαθειά.


2. Να προσέξετε την ομαλή ροή του παράμαλλου από τις υποδοχές της κεφαλής . Εάν δένετε το σκοινάκι της τρέσας απευθείας στην fluorocarbon σας προσέξτε ο κόμπος να περνάει ελεύθερα από την κεφαλή. Δοκιμάστε να δέσετε σε ένα μικρό κρίκο solid το νήμα της τρέσας , περάστε την fluorocarbon μέσα στην κεφαλή και δέστε στον κρίκο solid. Έτσι το νήμα της τρέσας μένει εκτός κεφαλής αποκλείοντας ανεπιθύμητα εμπόδια στην ροή.


3. Δεν χρειάζεται να τοποθετείτε στις τρέσες μεγάλα και βαριά αγκίστρια. Όλα πρέπει να συμβαδίζουν μεταξύ τους . Απλά προσέξτε τα αγκίστρια να είναι ποιοτικά και πάνω από όλα ελαφριά. Αλλάξτε τα μετά από 2-3 ξεψαρίσματα. Είναι σημαντικό.


4. Χωρίστε την ψαρευτική σας δράση στην τεχνική σε "κομμάτια".
- Εξερεύνηση στίγματος με το βυθόμετρο μας. Έλεγχος ρευμάτων.
- Κάθοδος τεχνητού.
- Η κεφαλή στον βυθό. Σημείο αναμονής της τρέσας. Έλεγχος νήματος. Η τρέσα είναι το δόλωμα.
- Εάν δεν πάρετε χτύπημα σύντομα (το πόσο σύντομα είναι υποκειμενικό) μαζέψτε τα μπόσικα της τρέσας προς την κεφαλή μπορεί να πάρετε χτύπημα τότε.
- Εάν η αναμονή σας οδήγησε να ανεβάσετε το τεχνητό προς τα πάνω κάντε το αργά μπορεί να πάρετε χτύπημα στο ανέβασμα.
- Είναι σημαντικό να έχετε την αίσθηση του νήματος συνδυαστικά  με την μύτη του καλαμιού γιατί αντιλαμβάνεστε πιο εύκολα πότε τα ψάρια “ενδιαφέρονται” πριν χτυπήσουν.




5. Πειραματιστείτε με τα βάθη και τα ρεύματα. Αλλάζει τελείως  η συμπεριφορά. Μην ξεχνάτε είναι ίσως η μοναδική τεχνική που το τεχνητό ψαρεύει εύκολα & γρήγορα πολύ κοντά στον βυθό η στον βυθό.


6. Στο κάρφωμα δεν χρειάζονται απότομες κινήσεις. Αφήστε το λεπτό σύνολο του εξοπλισμού  να σας οδηγήσει σε μια κίνηση που δεν έχει σχέση με του jigging σε δύναμη αλλά αυτό που λέμε “τεχνικό κάρφωμα” χωρίς να κινδυνεύουμε να χάσουμε το ψάρι αλλά και κομμάτι του εξοπλισμού μας.


7. Εμείς δολώνουμε λωρίδα καλαμαριού η σουπιάς όταν τα βλέπουμε και δεν τρώνε και ποτέ στο ξεκίνημα της προσπάθειάς μας και σχεδόν πάντα στο κοντό αγκίστρι του assist.


8. Νήμα δουλέψτε εάν έχετε την δυνατότητα ποιοτικό και όχι πάνω απο PE#1 ανάλογα την εταιρία. Η μετάφραση σε διάμετρο λέει 0,12-0,16mm και ποιοτικό σημαίνει λιγότερη απορρόφηση νερού και κυκλικό. Fluorocarbon ανάλογα με την διάμετρο του νήματος το x 2 είναι καλά.


9. Μέχρι 50 μέτρα βάθος κεφαλές 50-80γρ είναι καλές μετά μπορείτε να ανέβετε σε βάρος χωρίς υπερβολές κατά την εκτίμηση μας μέχρι 100gr είναι καλά.


10. Ανεξάρτητα εάν φτιάχνετε τρέσες μόνοι σας η αγοράζετε έτοιμες να προσέξετε να είναι άριστα δεμένες και όλο το σύνολο μαζί με τα αγκίστρια να σας βγάζει σιγουριά.


11. Εάν μας ρωτήσετε εάν το χρώμα των κεφαλών παίζει ρόλο θα σας πούμε ότι ανάλογα με τις συνθήκες ναι. Πχ τα πορτοκαλί , τα πράσινα και τα κόκκινα χρώματα είναι must με πονηρά και όχι πάντα αποτελεσματικά σε εμάς τουλάχιστον τα γυαλιστερά χρυσά η ασημένια.

Δεν ξέρουμε εάν σας δώσαμε κάτι με αυτό το άρθρο. Να ξέρετε ότι εάν θέλετε να γίνετε καλοί στην τεχνική θα πρέπει να δώσετε χρόνο στον εαυτό σας όπως και σε κάθε τεχνική άλλωστε.

Εάν θέλετε να δείτε συγκεντρωμένα όλα τα προϊόντα για την τεχνική θα τα βρείτε   εδώ...

Να περνάτε καλά


Αχιλλέας Βουνάτσος