Το Slow Pitch Jigging από το σκάφος είναι μια τεχνική που ξεκίνησε από τους Ιάπωνες και έχει περάσει  και στα δικά μας ψαρευτικά μονοπάτια. Στο άρθρο αυτό θα προσπαθήσουμε να σας βάλουμε δειλά-δειλά στην αποτελεσματική αυτή τεχνική.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Όσοι στο παρελθόν δουλεύατε Butterfly Jigging η διαφορετικά το γρήγορο jigging απο το σκάφος θα γνωρίζετε ασφαλώς ότι η κούραση μετά απο κάθε ψαρευτική απόδραση είναι εμφανής λόγω της "μυικής" προσπάθειας να κάνουμε τους πλάνους μας να γίνουν αποτελεσματικοί συνδυαστικά με το καλάμι μας. Κοινώς είμαστε μέσα στο σκάφος σε διαρκή κίνηση όλου του σώματος μας με τους ώμους και τα χέρια να ταλαιπωρούνται. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο πολλοί ξεκίνησαν την εξαιρετική αυτή τεχνική λίγοι όμως την συνέχισαν αποτελεσματικά.

Το Slow Pitch ήρθε για να κάνει την τεχνική του Jigging πιο ξεκούραστη χωρίς να αφαιρεί την δυνατότητα να κυνηγήσουμε δυνατά θηράματα. Διότι η τεχνική δουλεύει είτε θέλουμε να το πιστέψουμε είτε όχι και όσοι την ξεκίνησαν σωστά την λάτρεψαν.

ΘΗΡΑΜΑΤΑ-Συνθήκες

H τεχνική είναι αποτελεσματική σε πλήθος θηραμάτων. Και αυτά που μετακινούνται γρήγορα στα μεσόνερα και αυτά που βρίσκονται βυθό. Δουλεύει και όταν τα θηράματα είναι σε αδράνεια και όταν είναι ενεργά αναζητώντας την τροφή τους.  Λειτουργεί σε ένα ευρύτερο φάσμα θαλάσσιων συνθηκών. Tα θηράματα κυνηγούν εύκολους στόχους είτε είναι σε κίνηση είτε είναι καλυμμένα για λόγους ασφαλείας . Η τεχνική τα ωθεί να κυνηγήσουν τον εύκολο στόχο.

Πως δουλεύει η τεχνική.

Eίναι μια συνεχής αλληλουχία "Stop & Go" ανά Pitch. Είναι ένα βήμα  ανα δευτερόλεπτο και αυτές οι κινήσεις συνδυαστικά με τα Jerks του καλαμιού είναι που κάνουν την τεχνική μοναδική σε σχέση με το συμβατό και γρήγορο Butterfly Jigging.
Το Slow Pitch Jigging δεν είναι ένα απλό ξετύλιγμα του νήματος από το τύμπανο του μηχανισμού.

Για να πάρετε μια εικόνα γιατί σας μιλάμε :
Ο πλάνος κατεβαίνει στο νερό.

-Κάθε Pitch είναι 1 πλήρης περιστροφή του μηχανισμού με την μανιβέλα σας , η 1/2 περιστροφή  , η 1/4 της περιστροφής.
-Συνδυαστικά το καλάμι δουλεύει με ελαφριά Jerks και τα συγκεκριμένα καλάμια δουλεύουν αρκετά προοδευτικά από την μύτη προς τα κάτω με αποτέλεσμα η κίνηση που δίνουν στον πλάνο συνδυαστικά με τις αποφασιστικές & συντονισμένες περιστροφές του μηχανισμού μας να προκαλούν και τα πιο δύσπιστα θηράματα.


-Είναι μια τεχνική συνεχούς προσήλωσης και αίσθησης της κίνησης του πλάνου με την βοήθεια του καλαμιού και του νήματος και μια συνεχής αργή εναλλαγή της κινησής του συνδυαστικά με τίς περιστροφές (Pitch) του μηχανισμού μας.
-Ανάλογα με το είδος του πλάνου , το βάθος που ψαρεύουμε , τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή συντονίζουμε και τα Jerk του καλαμιού και τα Pitch με τον μηχανισμό μας.
-Αποκτώντας την εμπειρία θα εναλλάσσετε τις κινήσεις σας δίνοντας την δική σας μοναδική κίνηση στούς πλάνους σας.

Βλέποντας το παρακάτω βίντεο και παρακολουθώντας τις σκέψεις του Ιάπωνα θα αντιληφθείτε πολύ περισσότερα πράγματα από τον γραπτό μας λόγο. Άλλωστε εμείς δεν προσπαθούμε να είμαστε δάσκαλοι. Απλά είμαστε το μέσο για να προβληθούν τεχνικές που σήμερα έχουν γίνει ήδη για εμάς αποτελεσματικές.Εαν θέλετε να βρείτε συγκεντρωμένα όλα τα προϊόντα για την τεχνική του Slow Jigging κάνετε click     εδώ...

Να περνάτε καλά

Αχιλλέας Βουνάτσος